Există două mari posibilități de a recepționa semnalul TV digital terestru, în România. Cu antene bune / performante și bine degajate / orientate, se pot recepționa și posturile TV din afara țării (ex. Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina, Ungaria etc.):
- 1. cu televizor smart, marcat cu sigla DVB-T2 (atenție, smart-TV-urile marcate DVB-T nu vor recepționa posturile în format DVB-T2!);
- 2. cu televizor analogic (chiar și cu tub catodic), care nu este smart-TV (deci care este televizor clasic nedigital) dar care are prevăzută o mufă, de obicei de tip jack 3.5mm, stereo (de căști) denumită AV (Audio-Video) sau 3 mufe-mamă RCA (codate astfel: „AUDIO-L” - culoare albă, AUDIO-R - culoare roșie, VIDEO-OUT - culoare galbenă).
Aceste mufe sunt dispuse de obicei în spatele TV-ului sau lateral dreapta sau stânga.
În cazul 2, pe lângă acest televizor, pe care îl veți folosi doar pe post de monitor, veți avea nevoie și de „ televizorul” digital propriu-zis, denumit set top-box. Acesta se poate achiziționa de la magazine de specialitate sau direct de pe internet, de pe site-urile clasice care comercializează produse electrocasnice. El se conectează la priză, are telecomandă și toate cablurile de racordare la televizorul clasic nedigital. Este prevăzut cu mufe de ieșire RCA de tip „mamă” (3 buc.) codate ca mai sus (pct.2), precum și cu ieșire digitală de tip HDMI. De asmenea, top pe spatele set top-box-ului este prevăzută și mufa „mamă” de antenă. Are dimensiuni reduse și poate fi comparat ca mărime cu un receptor de satelit, sau uneori este chiar mai mic. Un smart-TV are însă incorporat în el un asemenea televizor digital sau set-top box.
În orice caz, în ambele din cele 2 variante enumerate mai sus veți avea nevoie de o antenă TV corespunzătoare care să fie capabilă să recepționeze posturile digitale emise. Această antenă trebuie să fie cu atât mai performantă cu cât distanța dintre locația Dvs. (unde se dorește instalarea serviciului de televiziune terestră) și postul de emisie (antena de emisie) este mai mare.
Antena care însoțește set-top box-ul pe care îl veți achizitiona, este, în cele mai multe cazuri, extrem de neperformantă și nu va recepționa posturile TV dorite. Motivul este simplu: este proiectată pentru marile aglomerări urbane unde posturile digitale TV de emisie (DVB-T sau DVB-T2) sunt în orașe (asemănătoare cu releele de telefonie mobilă) și au puteri mari de emisie. Nu este cazul României, unde emițătoarele DVB-T2 sunt amplasate în afara orașelor, pe înălțimi dar la distanțe relativ mari de cel ce dorește recepția posturilor TV digitale. Excepție face Bucureștiul, care are amplasamente multiple. Situația este însă și mai critică pentru locuitorii din mediul rural, pentru care recepția posturilor digitale poate fi și mai dificilă. Dar există soluții pentru fiecare situație.