De curând am achiziționat de la M0NKA un set de cablaje (placa RF + placa digitală ) pentru ver. 0.4 a transceiverului SDR mcHF. Cablajele arată foarte bine. Prin bunăvoința lui Cristi, YO8SJP, am intrat în posesia a mai multor componente atât de pe placa digitală cât și cea de RF. Cu această încurajare, chiar nu mai aveam motiv să nu ne mai apucăm de construcția și evaluarea acestui concept inedit de transceiver SDR, atât de popular 🙂 Pentru restul compoenentelor, am făcut outsourcing din stocul propriu, Farnell / TME, sample-uri…precum și de la alți prieteeni electroniști.
Întreaga documentație disponibilă este compusă din 3 mari categorii:
- RF (partea de radiofrecvență)
- UI (user interface) – partea digitală, de interfață cu utilizatorul
- BOM (Bill-Of-Materials) – lista de materiale (pt. categoriile RF și UI, organizate în fișiere excel) – componentele utilizate de M0NKA în organizarea BOM-ului sunt achiziționate fie de la Farnell, fie de la Digikey sau Ebay.
Versunea curentă de documentație, este, după cum menționam, 0.4.
Partea1. UI board (user interface). Componentele pasive
Am început asamblarea cu partea digitală, pentru a ne familiariza mai ușor cu interfața digitală, display-ul, butoanele și encoderele..etc. Deocamdată toate componentele pasive sunt lipite, pe placa UI (exceptând butoanele de tip switch). PCB-ul este de calitate decentă, cu o legendă de silkscreen destul de îngrijită, în așa fel încât locul de plasare al tuturor componentelor să fie indicat corect.
Deși sunt relativ multe componente electronice pasive pe placa UI, am reușit să le plantăm cu succes. Capsulele recomandate a fi utilizate ar putea fi 0603 sau 0805 (pentru cea mai mare parte a rezistoarelor și a capacitoarelor MLCC).
Legat de schema electrică, editorul de proiectare utilizat de M0NKA este Altium Designer. Pentru a simplifica conexiunile multiple în schemă, acesta a utilizat din plin net-uri.
Legat de semnalul de ceas pentru uC-ul STM32F40x-VG (LQFP100), M0NKA a utilizat 2 surse de semnal:
- una bazată pe un cristal clasic de cuartz de 16MHz, capsula HC-49/4HSMX, SMD
- una bazată pe un oscilator de tip TCXO (temperature compensated x-tal oscillator), tot SMD, seria FOX924E
Noi am plantat ambele versiuni, respectiv atât cristalul de quartz cât și oscilatorul termocompensat TCXO de 16MHz, având grijă ca din selecția rezistoarelor R42/R43/R44 să selectăm sursa de semnal de clock dorită. Cele 2 intrări de semnal sunt oarecum “comutabile” prin plantarea sau omiterea rezistoarelor SMD de 0R (ohmi), R42/43/44.
După mai multe încercări de a programa (fără succes) microcontrolerul, am reușit în cele din urmă să pornim partea de UI. Programarea acestei plăci se face în 2 secțiuni:
a. partea de bootloader (DFU), utilizând o anumită interfață SW (DfuSeDemo)
b. partea de firmware propriu zisă, care este corelată cu versiunea bootloader-ului
Rezultatele de astăzi:
Din punct de vedere al LCD-ului, sunt 2 versiuni comerciale ale acestuia, care au fost folosite în producția transceiverelor mcHF. Unul este versiunea HY28A și unul HY28B. Pentru versiunea HY28B sunt necesare câteva modificări HW pentru a se potrivi conexiunile pe placa de ver.0.4.
Toate modificările HW și SW recomandate se regăsesc la acest link, sinteză realizată se pare de radioamatorii germani. După modificări și multe setări și lipiri / dezlipiri:
Dintre acestea, menționam ce am realizat noi până acum:
- înlocuirea diodelor PIN cu un releu (5V, on-time de 3-4ms, 30-60W prin contacte) după configurația recomandată la link-ul de mai sus (se îndepărtează RFC2/RFC3, R54, C79 precum și diodele PIN – dacă le-ați montat, iar în locul lui D4 se montează – recomandat – 2 diode 1N4148 SMD, antiparalel, pentru protecția ulterioară a lui Q1-BFR93A)
mcHF în activare SOTA – Ep.2:
mcHF în activare SOTA – Ep.1:
Demonstrație QSO de YO6TJJ/P QRP cu DK3EE în 20m, GP antenna, 10W QRP:
O primă video demonstrație cu recepția în bezile de 80/40m, pe o antenă Spiral Loop / Frame antenna, pentru 80m: