S.O.T.A – radioamatorismul și mersul pe munte
Încă de la începuturile acestui hobby, conceptul de radioamatorism s-a diversificat mult în zona sportivă dar și de agrement. Una din activitățile de agrement,, care combină pasiunea pentru legături radio cu escaladarea munților și a înălțimilor este S.O.T.A. Concept creat inițial de o grupă de radioamatori britanici, aventurieri în mersul pe munte, acesta s-a dezvoltat foarte mult începând cu 2002. Acronimul provine de la Summits Over The Air. John Linford, G3WGV, este creatorul programului SOTA, celebru deja la nivel internațional.
Înainte de a încerca să definim împreună ce înseamnă SOTA și cum se pot înscrie pasionații sau viitorii pasionați în program, este necesar să specificăm pentru cine este dedicat acest program?
Cine poate participa?
Programul a fost gândit atât pentru radioamatorii care merg pe vârfuri de munte (denumiți activatori / eng. activators ) precum și pentru radioamatorii care practică doar recepția, în respectivele momente (denumiți urmăritori / vânători / eng. chasers). Aceștia din urmă pot participa de acasă sau de pe un deal. De asemenea, cei ce sunt deja pe un vârf de munte pot stabili conexiuni între ei, firește. Acestea se numesc S2S (Summit To Summit). Deci nu doar cei ce merg pe munte pot participa.
Ce este SOTA?
Deși am început să definim ce reprezintă programul, la începutul acestui articol, este necesar să mai facem unele precizări. Fiecare țară care a aderat la concept are propria Asociație SOTA care definește și recunoaște fiecare vârf de munte, înscris în program, din punct de vedere geografic. Fiecare vârf / înălțime aduce activatorului sau vânătorului un anumit punctaj, în funcție de înălțimea acestuia. Pe baza acestor punctaje adunate (deci mai multe vârfuri escaladate și activate) se emit certificate diferite, printre care ‘Mountain Goat’ (n.n Capra de Munte) sau ‘Shack Sloth’ (n.n Leneșul de la stație). Din punct de vedere etic și al protecției mediului înconjurător, programul SOTA este compatibil cu alte programe de mers pe munte / hiking. Într-o frază:
SOTA este un program de recompensare și premiere pentru radioamatori, care încurajează utilizarea în regim portabil a stațiilor radio, mai ales în regiuni montane.
Cum se poate adera la SOTA? Cum mă pot înscrie?
Pentru participarea în acest program nu este necesar să devii membru, dar este necesar să fii radioamator și să deții o autorizație de radioamator / certificat de emisie-recepție sau doar indicativ de recepție. Nu există taxe percepute pentru a deveni membru sau carduri de membership emise. Participarea se poate face pe bază de cont creat de viitorul utilizator, online, pe unul dintre cele 3 servicii denumite:
SOTAWatch – cluster unde se monitorizează activitățile curente internaționale, în SOTA
SOTAReflector – forum de discuție despre SOTA, probleme tehnice și o resursă de învățare
SOTADatabase – bază de date unde se loghează activitatea radio
Contul astfel creat este universal, prin crearea lui, cu un singur nume de utilizator și o singură parolă, se pot accesa toate cele trei servicii. Poți urmări activatori și activa vârfuri chiar tu, oricând dorești, SOTA este un program internațional, activările pot avea loc timp de 24h/24h. După ce transferi log-ul (salvarea în format electronic a detaliilor legăturilor radio stabilite / QSO-urilor), către baza de date (SOTA Database) există o înregistrare permanentă a legăturilor radio efectuate și se pot face comparații între înregistrările tale și ale stațiilor contactate sau poți ține și urmări progresul propriilor activități sau poți solicita (contra-cost, pe SOTAShop – este singura modalitate prin care programul se finanțează) premii și diplome/certificate, pe baza propriilor rezultate.
Asociația SOTA România – YO
Există 4 regiuni geografice catalogate în Asociația SOTA România:
YO/EC – Carpații Orientali (Eastern Carpathians) – 614 vârfuri
YO/WC – Carpații Occidentali/Munții Apuseni (Western Carpathians) – 249 vârfuri
YO/MC – Carpații Meridionali (Middle Carpathians) – 251 vârfuri
YO/MM – Munții Măcin/Podișul Dobrogei (Măcin Mountains) – 9 vârfuri
Munții României cataloghează peste 1123 de vârfuri înscrise în program. Astfel, este foarte atractiv ca atunci când mergi pe munte în drumeții să încerci să realizezi și legături radio în benzile de radioamatori.
Consultă aici Manualul de Referință al Asociației SOTA-România. Pentru țara noastră, Managerul General al Asociației este dl. Adrian Florescu – YO3HJV (inclusiv pentru regiunile WC/MM), iar pentru regiunile EC/MC, dl. Kertész Csaba-Zoltán – YO6PIB. Informații despre înscrierea României în program, aici.
Cum activez un vârf de munte?
Ai nevoie în primul rând de o stație radio (transceiver) portabilă, preferabil cât mai ușoară și robustă (pe munte, fiecare gram contează, ca greutate :). Stația poate fi pentru VHF/UHF (portabilă de tip handy) sau pentru HF (160-10m, ex. Yaesu FT-817, mcHF SDR sau Elecraft KX-2/KX-3 etc.). Mai ales pentru stația de unde scurte (HF) portabilă, ai nevoie de o antenă corespunzătoare (ex. Ground-Plane 1/4W sau eventual un dipol de mici dimensiuni, pentru benzile superioare). Un vârf de munte poate fi activat pentru mai multe benzi radio și pentru mai multe moduri de lucru (SSB/CW etc.). Totuși, punctele acumulate sunt doar pentru acel vârf, indiferent de modurile de lucru, deci sunt doar pentru o singură activare. Vârfurile de munte participante în programul SOTA internațional (deci inclusiv RO-YO) se găsesc pe website-ul dedicat SotaMaps. Este necesar să efectuezi minim 4 legături radio confirmate, pentru care ți-ai transmis indicativul și ai primit indicativul stației corespondente, controlul RS și locația / indicativul vârfului activat). Acestea se vor regăsi oricum în SOTADatabase, logate cel puțin de corespondent sau de tine. Pregătește din timp traseul și respectă ghidurile și informațiile aferente mersului pe munte (prognoza meteo, altitudinea, documentarea traseului, durata, dificultate, posibile pericole etc.). Tot pe SotaMaps se pot găsi trasee de acces către vârfuri. Acestea se pot salva și în format GPX (compatibil GPS) sau aplicații de telefon. Oricum, multe din traseele turistice sunt deja marcate și documentate pe diverse site-uri dedicate mersului pe munte. Unul din acestea este https://muntii-nostri.ro.
Cum se procedează efectiv la activarea SOTA?
Acesta ar fi un posibil scenariu de activare a unui vârf, care a dat rezultate bune pentru mine:
postează o alertă cu câteva zile înainte (dacă te-ai decis) de mersul pe munte, sau chiar cu o zi înainte, pe SOTAWatch (de pe home-page-ul SOTAWatch, tab-ul ALERTS apoi butonul albastru Add Alert) – atenție la completarea câmpurilor, care sunt destul de intuitive, formatul orei și al frecvenței trebuie respectat, conform sugestiilor aferente câmpurilor
după ce ai ajuns în vârf, ai verificat și instalat tot și ești pregătit să emiți (în mod normal chaserii / vânătorii sunt alertați și e foarte probabil că au notat alerta ta) adaugă un spot (practic îți confirmi prezența pe munte la acel moment) tot de pe home-page-ul SOTAWatch, tab-ul SPOTS apoi butonul albastru Add Spot) – atenție la completarea câmpurilor, care sunt destul de intuitive, formatul frecvenței trebuie respectat, conform sugestiilor aferente câmpurilor. Dacă nu ai internet și nu poți activa spot-ul, roagă pe cineva să o facă de acasă eventual (coleg radioamator, familie) sau adaugă spotul cu câteva ore de la plecarea ta pe munte, cu mențiunea (în comentarii) a orei exacte de la care vei începe activarea (atenție, formatul orei este UTC).
lansează apel (după ce ai făcut câteva teste cu putere redusă și pe o frecvență liberă, pentru a testa acordul antenei, dacă nu ai SWR-metru / analizor de antenă), cu formatul: CQ SOTA…CQ SOTA…CQ SOTA, this is YO6TJJ/P (aici e indicativul tău), activating YO/XX-XXX (indicativul vârfului respectiv, de ex. YO/MC-149). Evident, procedura este comună oricărei inițieri a unei legături radio, între radioamatori. Folosește indicativul fonetic corect, fără prescurtări ciudate și coduri locale (alfabetul fonetic este internațional).
este posibil să fie pile-up și să răspundă mulți corespondenți / chaseri. Notează indicativele în ordine și confirmă legăturile civilizat, salutând și vorbind calm și clar, repetând informațiile cerute, ori de câte ori este nevoie (dacă e frig/iarnă, folosește creion, să notezi, dacă e cald/vară, un pix). Nu uita, tu ai un avantaj de propagare și condiții (ești pe vârful de munte), corespondenții sunt de obicei la altitudini mici, în orașe și poate adesea, în condiții modeste de lucru
este posibil să răspundă un corespondent situat și el pe vârf de munte, el își va semnala prezența prin mențiunea ‘summit-to-summit’. Aceștia au în mod normal prioritate iar ceilalți corespondenți vor înțelege prioritatea și îi vor facilita condițiile, eliberând temporar frecvența, pentru ca respectivul să poată stabili legătura radio cu tine.
menționează cel puțin o dată la 5 minute indicativul tău și al vârfului activat (unii participanți la traficul radio e posibil să nu fi consultat spotul sau alerta ta de pe SOTAWatch)
încheie sesiunea de activare cu mențiunea corespunzătoare de sfârșit de transmisie, după ce ai epuizat toate legăturile posibile cu toți corespondenții (vei auzi și vei da frecvent controale de 4-4, 5-2, 5-1 etc.) Este ceva normal, nu fi dezamăgit, condițiile de lucru sunt dintre cele mai severe și diferite.
Cum se procedează efectiv la ‘vânătoare/urmărire’ SOTA ?
Se bazează mai ales pe aplicația SOTAWatch. Acolo sunt anunțate activările curente (alerte / spoturi) cu toate detaliile aferente (dată, oră, indicativul activatorului (-lor), frecvența, indicativul vârfului, condiții de trafic, mod de lucru, antene, echipamente etc.). Unii activatori anunță eventualele întârzieri / decalaje / probleme etc. Dacă ești în locație fixă, accesul la internet este obligatoriu. Practic realizați o oricare altă legătură radio, dar trebuie să notați referința vârfului respectiv comunicat de activator sau anunțat în platforma SOTAWatch. Cum am menționat, legăturile summit-to-summit au prioritate, astfel că este necesar să vă conformați, dacă recepționați un astfel de semnal încercând să îl contacteze pe celălalt activator. Nu uitați că activatorii au nevoie de cel puțin 4 legături radio pentru a confirma activarea, astfel că dacă ceilalți corespondenți îngreunează acest lucru, întregul efort al activatorului / activatorilor poate deveni un eșec. Sursele de energie (atât pentru stația radio, cât și umane, sunt extrem de limitate, în general, pe munte).
Un mic ghid de conduită în SOTA – mai ales pentru activatori
activatorii nu trebuie să producă nici un fel de daună mediului înconjurător ( inclusiv daunele aduse muntelui în sine, zidurilor, gardurilor, animalelor, clădirilor etc. Orice activator pentru care s-a constatat că a cauzat în mod deliberat sau nepăsător aceste daune, poate fi, la discreția echipei de gestionare a programului, exclus din program.
activatorii trebuie să opereze într-un mod care să respecte spiritul programului.
activatorii trebuie să funcționeze cu respectarea altor persoane de pe dealuri.
zgomotul excesiv, amplasarea necorespunzătoare a echipamentelor și a antenelor etc. nu sunt acceptate și pot aduce prejudicii imaginii programului. Dovada unui astfel de comportament poate rezulta, la discreția echipei de management a programului, în excluderea din program.
Recompense.Diplome.Trofee – rezultate
La cerere, din magazinul virtual SOTAShop se pot cere diplome, contra-cost, dacă ați îndeplinit condițiile. Există un status al utilizatorului, dacă acesta se califică pentru o anumită diplomă, i se menționează în profilul de pe site (Menu – View Results – My Results – My Awards). Diplomele se emit atât pe suport de hârtie dar și în format digital, atât pentru chaseri cât și pentru activatori, la diversele categorii la care aceștia au participat. La obținerea a 100, 250, 500, 1000 de puncte se pot solicita principalele diplome. Principalele 2 trofee (‘Mountain Goat’ , ‘Shack Sloth’) se pot solicita la obținerea a cel puțin 1000 de puncte. Pe perioada 1 dec. – 31 martie a fiecărui an, activarea fiecărui vârf aduce un bonus de 3 puncte suplimentare, pentru a încuraja activitatea în această perioadă.
Fiecare vârf aduce de la 1 la 10 puncte, pentru un activator. Dar punctajul pentru fiecare vârf este alocat strict pe baza altitudinii, nu a dificultății traseului. Tot în aplicația SOTADatabase se poate urmări evoluția fiecărui utilizator / activator, datorită clasamentelor în sistem real realizate.
Resurse suplimentare
Introducere în ‘vânare / urmărire’ – pentru chaseri – link (ENG)
Introducere în activare – pentru activatori – link (ENG)
Premii si diplome – link (ENG)
Reguli generale de utilizare a programului SOTA – link (7 limbi)
Protecția mediului și comportament – link (ENG)
Politica de utilizare a programului și a resurselor online – link (ENG)
Îndrumări / guidelines – link (ENG)
Materiale promovare SOTA – link (ENG)
Întrebări frecvente – FAQ – link (ENG)
În magazinul virtual roWaves Technologies vei găsi produse dedicate SOTA: antene, transceivere și tot felul de accesorii pentru practicarea acestui hobby minunat.
Bibliografie consultată:
Site-ul oficial al programului – traducere parțială și compilare în format .ro acceptabil – https://www.sota.org.uk
Managerul regional de program – Csaba – YO6PIB
Această pagină va fi actualizată din timp în timp. Ultima actualizare: 18 aug. 2020.
Sibiu, aug. 2020, Andrei – YO6TJJ
Siite-ul www.rowtech.ro s-a mutat pe noul site bilingv (EN/RO): www.rowaves.com/ro. Toți clienții din România pot achiziționa componentele electronice și produsele noastre de pe noul site: www.rowaves.com/ro. Comenzile vor fi onorate în cel mai scurt timp, ca și până acum. Vă mulțumim pentru încrederea acordată și ne străduim să vă oferim în continuare cele mai bune servicii. Echipa roWaves Technologies