Am început acum ceva vreme să evaluăm chip-ul TA7358, un circuit integrat de tip front-end proiectat de Toshiba în 1995. Circuitul a fost destinat pentru aplicații VHF, ca de exemplu receptoare FM sau casetofoane portabile cu receptare FM integrate și numeroase experimente au demonstrat că aceste circuit poate funcționa rezonabil și la frecvențe mai joase de 20-30MHz. Un articol interesant despre evaluarea acestui circuit integrat într-o configurație de receptor monobandă a fost publicat de Emil Sandu YO7LUO pe pagina radioamator.ro, la acest link. Deci aceste experiemente au demonstrat că acest circuit integrat poate funcționa relativ decent și la frecvențe joase, respectivul domeniul HF, pentru radioamatori. Blocurile sale funcționale principale sunt descrise de schema de principiu de mai jos:

Fig.1 – extras din documentația tehnică originală TA7358 – Toshiba Corp. datasheet, pagina 1 (copyright Toshiba Corporation)
1. amplificatorul RF (pinii 1/2/3/)
2. mixerul RF (pinii 4/6)
3. blocul oscilatorului intern (pinii 7/8 ) – important aici: pinul 7 (OSC MONI) ne dă posibilitatea de a monitoriza frecvența oscilatorului extern (putem cupla aici un osciloscop sau un frecvențmetru), în timpul operațiunilor de reglaj
4. polarizarea și blocurile interne
Data-sheetul oferă și ceva indicații despre circuitul de evaluare sau aplicații posibile (pag.4). Întreg design-ul a fost ulterior portat si pentru banda de 80m (RX73598-3.5MHz). Bazându-ne pe aceste note de aplicații și pe numeroasele alte surse de pe internet am încropit o schemă relativ simplă de funcționare, economică, pentru un recepetor portabil pentru începători. Dacă doriți să parcurgeți câteva detalii teoretice despre funcționarea receptoarelor radio puteți să accesați link-urile noastre din categoria de teorie receptoare.
Aceasta este ultima revizie de schemă (v.2).
– pentru partea de front end am folosit un filtru band-pass pe 40m (cu frecv. centrală pe 7.1MHz), folosind bobine MITSUMI 2082;
– apoi semnalul este amplificat de un tranzistor J-FET de tip BF256 N-ch, pentru o amplificare corespunzătoare pe partea de recepție (primul tranzistor din etajuld e amplificare intern an TA7358 nu este atât de capabil pentru a amplifica semnalele de bandă largă, ân special cele de mică intensitate;
– un al doilea filtru band-pass este folosit, ân drena lui BF256, pentru a amplifica semnalele în banda dorită;
– urmează introducerea semnalelor amplificate și filtrate, în mixerul TA7358;
– aici semnalul util (7 – 7.2MHz) este mixat cu oscilatorul local (TR3-C9-C10) care acoperă domeniul 2.85 – 2.95MHz;
– acesta este denumit VFO (variable frequency oscillator) și în acest design folosește oscilatorul intern al TA7358pentru a produce variația de frecvență:
IF (10MHz) – VFO (2.85-2.95MHz ) = 7.05 – 7.15MHz
– (IF) frecvența intermediară este 10MHz și filtrul cu cristale conține 3buc. XTAL – 10MHz-HC49S;
– după trecerea prin filtrul de cristale, semnalul util este aplicat pin. 1 al celui de-al doilea mixer cu TA7358;
– pentru refacerea purtătoarei la recepție semnalul este mixat cu un oscilator local cu frecv. de 10MHz (BFO – beat frequency oscillator) pentru a produce semnalul audio necesar a fi amplificat de ultimul etaj de joasă frecvență (AAF), cu LM386;
Reglajul frecvenței VFO se face cu un potențiometru pentru acrod brut (100K) și unul pentrua acord fin (10K). Acordul în banda de frecvențe este făctut cu o diodă varicap de tip BB139, în locul unui condensator variabil de mari dimensiuni, dar cu pierderea acordului pe un domeniu mai mare de frecvențe.
Principalele caracteristici ale design-ului:
1. portabil – cu baterie (9V/ 6F22, soclu baterie, pe partea din spate a plăcii) sau DC-jack (12-15Vdc max.)
2. conector SMA pentru intrarea RF
3. control cu potentiometer / varicap
4. lamplificator audio de mică putere, pe placă
6. căști sau un mic difuzor (via jack stereo – 3.5mm)
7. reglaj volum audio level
8. dimensiuni: receptor de buzunar – 100x60mm
Așa arăta placa EVA după ce am construit montajul și l-am pornit, ascultând posturile locale din banda de 40m. Acest receptor are varianta pentri 40m și 80m, pe același PCB.